Posthuset

Torvet 20
6700 Esbjerg
Tlf.: 69136013
info@posthuset.dk
http://www.posthuset.dk

 

Det gamle posthus på Torvet i Esbjerg er en af byens mest markante bygninger – med sin helt unikke, arkitektoniske stil – også sammenlignet med datidens posthuse andre steder i landet. Posthuset blev tegnet af arkitekt Ulrik Plesner, som fik hjælp fra en anden kendt arkitekt og formgiver – Thorvald Bindesbøll – til den indvendige dekoration. For Thorvald Bindesbøll – som er med i den danske Kulturkanon – blev posthuset et af de sidste arbejder, inden han døde i 1908. Nogle af hans detaljer indenfor i Posthuset blev fjernet ved diverse ombygninger, men genetableret ved senere restaureringer.

Da Posthuset blev opført i 1907 og 1908, var Esbjerg endnu en ung pionerby, uden arkitektonisk særpræg og uden historiske bygningsværker. Det er måske af samme årsag, at arkitekt Ulrik Plesner brugte træk fra middelalderlige bygninger, borge og kirker, da han skulle slå stregerne an til Posthuset.

Uanset arkitektens oprindelige hensigt, så er Posthuset med til at give Torvet i Esbjerg en fantastisk stemning og patina. Når man kigger på Posthuset, så giver bygningen et gotisk indtryk: Sadeltag og kamtakkede gavle og en dramatisk facade ud mod Torvet. To trappegavle præger hovedfacaden, mens de stilfulde, buede vinduespartier med små ruder og kraftige, hvide rammer er med til at fuldende indtrykket.

Trods sit aldrende udseende, så rummede Posthuset innovative, indvendige løsninger, da det stod færdigt ved starten af forrige århundrede. Det var – så vidt der vides – det første, danske posthus med åben skrankeforbindelse mellem postkunder og personale. Posthuset, som er en af Esbjergs mest værdsatte og markante bygningsværker, har været fredet siden 1983.

Stuen
I stueplan (og på 1. sal) finder du 2 restauranter: Butcher Burger Joint, hvor der serveres gourmet burgere mv. samt Restaurant Posten med klassiske retter fra hele verden.

1. sal
På 1. sal er der, udover de 2 restauranter, også en kaffebar samt en natklub.

2. sal
På 2. sal ligger Loftet Fine Dining, hvor der serveres gourmet mad med fokus på økologi og lokale råvarer.

 

Modtager Esbjerg City-gavekort